Lapsella nielutulehdus

Keskeistä

  • Lapsen nielutulehduksia voivat aiheuttaa sekä virukset että bakteerit.
  • Nieluun katsomalla ei voi erottaa onko kyseessä bakteerin vai viruksen aiheuttama nielutulehdus.
  • Tärkein diagnostinen testi nielutulehduksessa on A-streptokokin tunnistava antigeenitesti tai streptokokki bakteeriviljely.
  • A-ryhmän streptokokin aiheuttama nielutulehdus hoidetaan 10 vuorokauden antibioottikuurilla A-streptokokin ikävän autoimmunitauteja aiheuttavan ominaisuuden vuoksi.

Syitä

Virukset aiheuttavat suurimman osan nielutulehduksista. Yleisin lasten nielutulehduksen syy ovat adenovirukset. Ne voivat aiheuttaa rajun korkeakuumeisen nielutulehduksen missä nielurisoissa on peitteitä. Mononukleoosi eli Epstein-Barr-viruksen aiheuttama nielutulehdus aiheuttaa erityisesti teini-ikäisille pitkäkestoisen nielutulehduksen, mihin liittyy kompliaatiomahdollisuuksia.

Streptokokki A aiheuttaa kuumeisen nielutulehduksen missä nielurisoissa on usein peitteitä. Streptokokki A voi aiheuttaa myös autoimmunitauteja kuten munuaiskerästulehduksia, niveltulehduksia   ja reumakuumetta. Tämän vuoksi nielutulehduksissa pyritään aina varmistamaan ettei kyseessä ole Streptokokki A.

Streptokokki C ja B aiheuttavat myös korkeakuumeisia nielutulehduksia mutta ne eivät aiheuta samanlaisia autoimmmuunitauteja kuin Streptokokki A.

Oireita

Nielutulehduksen oireita ovat kurkkukipu, kuume, nielun punoitus, nielurisojen  turvotus ja peitteet sekä leukakulmien imusolmukkeiden suurentuminen ja arkuus.  Oireiden perusteella ei voi erottaa bakteeri nielutulehdusta virustulehduksesta.

Jos potilaalla on kuumeen ja kurkkukivun lisäksi nuhaa ja yskää on virustulehdus todennäköisempi kuin jos oireet rajoittavat vain nieluun. Toksiinia erittävän Streptokokki A:n aiheuttamassa tulirokossa vartalolle leviää punottava pienipilkkuinen ihottuma.

Jos potilaalla on vaikeuksia avata suutansa tai nielu näyttää epäsymmetriseltä on mahdollista että hänelle on kehittynyt peritonsillaari paise. Tuolloin potilas on saatava lääkärin arvioon viipymättä.

Diagnostiikka

Nieluoireiselta potilaalta on syytä pyrkiä selvittämään onko kyseessä Streptokokki A:n aiheuttama infektio. Streptokokki A-antigeenitesti (pikatesti) antaa vastauksen alle tunnissa. Streptokokki nieluviljelyssä vastaus tulee 1-2 vuorokaudessa. Adenovirukseen on myös saatavilla antigeenitesti, missä vastaus tulee n tunnissa. Mononukleoosi diagnostiikkaan on olemassa heterofiilisiä vasta-aineita tunnistava pikatesti, mikä on hyvin spesifi mutta etenkin pienillä lapsilla sen herkkyys ei ole hyvä. EBV -vasta-aineet ovat luotettavin mononukleoosi-testi mutta vastaus vie päiviä.

Hoito


Streptokokki A nielutulehdus hoidetaan aina 10 vrk antibioottikuurilla. Penisilliini on ensisijainen valinta. Mikäli potilas on penisilliniallerginen valitaan antibiootiksi kefaleksiini.  Potilas lakkaa tartuttamasta streptokokki A:ta kun  antibioottihoito on jatkunut 24 h.

Muille kuin A-ryhmän streptokokeille (C ja G) sekä sekainfektoituneille potilaille antibioottihoito annetaan jos oireet ovat voimakkaat. Virus nielutulehduksissa  hoito on oireenmukaista, lähinnä kipulääkitystä.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä hakeutua jos lapsella on kurkkukipua ja kuumetta. Nieluun katsomalla ei voi sanoa onko kyseessä streptokokki A nielutulehdus vai virusinfektio. Lääkäri pyrkii aina varmistamaan ettei kyseessä ole streptokokki A:n aiheuttama nielutulehdus.

Päivystykseen on syytä hakeutua mikäli potilaan yleiskunto on alentunut, hänellä on hengitysvaikeutta, leukalukko (potilas ei saa suuta auki) tai nielu näyttää epäsymmetriseltä.  Tällöin pitää varmistaa ettei kyseessä ole nielupaise ja verenmyrkytys.

Usein kysyttyä

Milloin nielurisat pitää poistaa?

Päästääntöisesti silloin jos nielutulehduksia on 3 x puolen vuoden aikana. Varsinkin jos kyseessä on ollut streptokokki A nielutulehdukset ja pitkät antibioottikuurit. Nielurisojen poistamisesta neuvottelee korvalääkäri yhdessä vanhempien kanssa.

Mikä on streptokokki A epidemia?

Streptokokki A epidemiasta on kyse jos samassa paikassa ( esim. päiväkodin ryhmä, luokka, armeija, hoitolaitos) sairastuu 15-20% ryhmästä 2 viikon aikana tai useampi perheenjäsen samasta perheestä kuukauden aikana.

Kaikilta ryhmään kuuluvilta oireisilta ja oireettomilta otetaan streptokokki A näyte. Kaikki streptokokki positiiviset hoidetaan yhtä aikaa  ja he välttävät kontakteja 24 h ajan, minkä jälkeen he voivat palata takaisin ryhmäänsä.

Mitä tarkoitetaan peppu streptokokilla?

Streptokokki A voi aiheuttaa peräaukon ympärille tarkkarajaisen punottavan ihottuman.  Peppu streptokokki A tarttuu etenkin päiväkodeissa herkästi lapsesta toiseen ja  se on pidettävä mielessä streptokokki epidemioissa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest