Lastentohtorin kotipohdintoja

Maaliskuussa tulee kuluneeksi vuosi siitä kun meidän kaikkien elämää tuli hämmentämään pieni karamellin näköinen virus, Covid-19. Me lääkäritkin yllätyimme, kun Aasiasta kantautuvat tiedot taas jostain kaukaisesta uudesta viruksesta osoittautuikin yllättävän ketteräksi ja ovelaksi veitikaksi, joka levisi kulovalkean tavoin koko maailmaan ja onnistui ujuttautumaan omien vastaanottojemme täydelliseksi myllertäjäksi.

Viime kevät oli 20-vuotisen lastenlääkäriurani erikoislaatuisin. Maalis-huhtikuussa pesimme kätemme nahattomiksi ja opimme tekemään töitä maskit naamalla mitä mielikuvituksellisimpiin suojakaapuihin verhoutuneina. Vähitellen maskit ilmestyivät myös katukuvaan ja suomalaisten luontainen etäisyyksien pitäminen osoittautui onnekkaaksi tavaksi. Lasten infektiot tuntuivat kadonneen kokonaan, toisaalta vastaanotoille tuli pikkupotilaita, jotka olivat oireilleet jo pitkään mutta koronan pelossa lääkäriin ei uskallettu lähteä.

Toukokuun koittaessa ja kevään heräillessä alkoi mielessäni itää uusi tapa tehdä lastenlääkärin työtä. Keväällä päässäni alkoivat pyöriä Lastentohtorin ensimmäiset suuntaviivat. Lastentohtori kotikäynnille vaati monenlaisia valmisteluja syntyäkseen. Syksyllä aloimme kehittää Lastentohtori.fi internetsivuja. Sivujen piti synkata sekä sairaskertomusjärjestelmän että Kanta-järjestelmän kanssa. Tietoturvaan piti paneutua todella huolellisesti syksyn ikävien uutisten myötä.

Viranomaiset lähettivät tarkat (ja pitkät) ohjeet. Väsäsin kymmeniä dokumentteja. Tammikuussa 2021 Lastentohtori kotikäynnille sai toimintaluvan viranomaisilta.

Lastentohtorille voi varata etävastaanottoajan www.lastentohtori.fi sivuilta. Etäajalla lastenlääkäri kartoittaa yhdessä perheen kanssa pikkupotilaan tilanteen. Jos pikkupotilaan tilanne niin vaatii, sovitaan joko samalle tai seuraavalle päivälle Lastentohtorin kotikäynti. Kotikäyntialueena on koko pääkaupunkiseutu sekä Keski-Uusimaa. 

Etävastaanotothan ovat koronan myötä tulleet monille perheille jo tutuiksi. Monet vaivat voimme hoitaa suoraan etävastaanotolla. Kotikäynti on tarpeen jos vaiva on sellainen että se edellyttää pikkupotilaan tutkimisen. Kotikäynnillä voidaan tarkistaa myös peruslaboratorioarvoja. Hätätilanteita Lastentohtori ei hoida, jos lapsen vointi on huolestuttava soittakaa aina 112!

Käykää tutustumassa www.lastentohtori.fi sivuihin. Vuosi korona-epidemian alusta Lastentohtori kotikäynnille käynnistyy 1.3.2021.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest