Lapsella kuumetta – Milloin lääkäriin?

Lapsella kuumeen aiheuttaa elimistön tulehdusreaktio. Monesti tulehdusreaktion taustalla on viruksen tai bakteerin aiheuttama infektio.

Jos kuumeinen, mutta muuten hyväkuntoinen lapsi osoittaa selkeitä flunssan oireita, voidaan tilannetta seurata muutama päivä kotona. Jos lapsi vaikuttaa erityisen väsyneeltä ja sairaalta, tulee hänet viedä lääkäriin jo ensimmäisenä kuumepäivänä. Lasten kuumeessa ei siis päde vanhan kansan sanonta “kolmantena päivänä lääkäriin”. Sen sijaan, yleistila ratkaisee aina!

Epäselvissä tilanteissa kannattaa aina pelata varman päälle, ja konsultoida lääkäriä. Voit esimerkiksi varata etävastaanoton Lastentohtorille.

Mikä aiheuttaa kuumeen lapsella?

Kuume kielii elimistön tulehdusreaktiosta. Useimmiten tämän tulehdusreaktion aiheuttaa jokin virus- tai bakteeri-infektio.

Kuume ei itsessään ole lähes koskaan vaarallista. Kuume väsyttää kyllä lasta, muttei aiheuta vaurioita. Joillekin lapsille kuumeennousuun saattaa liittyä myös oksentelua.

Virusperäisen hengitystieinfektion aiheuttama kuume kestää tyypillisesti 3-6 päivää. Tosin, jopa joka kolmannella kuume jatkuu tätäkin pidempään.

Joissakin virusinfektioissa kuumeen tyypillinen kesto saattaa olla myös reilun viikon.

Kuumeennousuun liittyy usein palelemisen tunne. Tämä on loogista, sillä kehon lämpötilan noustessa ympäristön lämpötila tuntuu matalammalta.

Kuumeesta tai sen kestosta ei varsinaisesti voi suoraan päätellä, pitääkö lapsi viedä lääkäriin vai ei. Sen sijaan, lapsen yleisvointi on avainasemassa tämän päätöksen tekemisessä.

Mikä on kuumeen raja?

Mitään virallista raja-arvoa kuumeella ei ole.

Yleisesti puhutaan, että lapsella on kuumetta, mikäli kehonlämpötila on levossa yli 37.7 °C peräsuolesta mitattuna.

Ihmisen kehonlämpö nousee luontaisesti iltaa kohden. Iltaisin mitattuna kuumeen raja on muutamaa kymmenystä korkeampi, eli noin 38 °C.

Huomaathan, että eri mittaustekniikat antavat toisistaan eroavia tuloksia. Esimerkiksi jos mittaus tehdään kainalosta, on kuumeen raja noin 37 °C, sillä kainalosta mitattuna kehonlämpö on alhaisempi.

Miten kuume mitataan?

Kuumeen voi mitata monella tavalla.

Luotettavimman mittaustuloksen saa mittaamalla kuumeen suoraan peräsuolesta. Tämä onkin suositelluin tapa mitata kuume aivan pieneltä vauvalta (alle 3kk). Isommilta lapsilta kuume mitataan yleisimmin kainalosta tai korvamittarilla.

Nykyisin kuumetta mitataan pääsääntöisesti digitaalisilla kuumemittareilla. Tässä ohjeita eri mittaustekniikoiden onnistumiseksi.

Kuumeen mittaaminen peräsuolesta

Yleensä puhutaan, että luotettavimman tuloksen kuumeelle saa mittaamalla sen peräsuolesta. Tällöin kuumeen rajana pidetään 37.7°C astetta.

Peräsuolesta kuumetta mitatessa mittaustulos vaihtelee mittarin liikkuessa edes takaisin, minkä takia monet pitävät tätä mittaustapaa hankalana. Sitä pidetään kuitenkin luotettavimpana tapana mitata kuumetta alle 3 kk ikäisiltä vauvoilta.

Kuumeen mittaaminen kainalosta

Kainalomittauksessa lapsen liikkuminen hidastaa mittarin pysähtymistä, joten lapsi olisi hyvä saada rauhoittumaan kuumeen mittaukseen. Koska tämä ei aina ole kuumesen lapsen kyseessä ollessa helppoa, on kainalomittauksessa hyvä seurata miten nopeasti mittarilukema nousee kuumetta mitatessa.

Kainalomittausta pidetään suositeltavimpana tapana mitata kuumetta lapselta pikkuvauvaiän jälkeen.

Kuumeen mittaaminen korvasta

Korvakuumemittarin käyttö on helppoa ja nopeaa, mutta tulokset voivat vaihdella huomattavasti mittaustekniikasta riippuen. Myös korvavaha saattaa vääristää tuloksia.

Korvakuumemittausta ei suositella alle 2-vuotiaalle.

Korvakuumemittari on erilainen laite tavalliseen kuumemittariin verrattuna. Kuva: Kelly Sikkema, Unsplash

Jotta korvakuumemittaus olisi hygieenistä, tulee aina käyttää vaihdettavia mittauspään suojuksia.

Korvakuumemittaus on yksinkertaista:

  1. Aseta puhdas mittauspään suoja mittarin päähän.
  2. Aseta mittarin mittauspää varovasti lapsesi korvaan.
  3. Paina mittauspainiketta noin sekunnin ajan.
  4. Ota mittari pois korvasta, ja lue tulos mittarin näytöltä.

Korvakuumemittaus perustuu mittarin päästä lähtevään säteeseen, jonka tulisi osua tärykalvoon. Kuitenkin korvakäytävä on monesti käyrä, jolloin säde saattaa osua korvakäytävän seinämään. Tällöin mittaustulos on alhaisempi.

Voit varovasti venyttää lapsen korvakäytävää suoraksi korvanipukasta mittauksen aikana. Tämä estää säteen osumasta korvakäytävän seinämään.

Kuumeisen lapsen itsehoito

Kuumeisen lapsen itsehoito on mahdollista muutamin yksinkertaisin konstein. Tärkeintä on, ettei lapsi hikoile, muttei myöskään palele. Ravinnosta, nesteytyksestä, ja lääkityksestä tulee huolehtia asianmukaisesti.

Tässä ohjeita kuumeisen lapsen itsehoitoon kotioloissa.

Viilennys

Lapsen kuumetta voi laskea viilennystekniikoilla.

  • Varmista, että lapsella on mahdollisimman kevyt vaatetus yllään.
  • Viilennä ympäristöä avaamalla ikkunoita (ethän silti palelluta lasta).
  • Tarvittaessa voit myös pyyhkiä lapsen ihoa haaleassa vedessä kostutetulla pyyhkeellä.
  • Varmista, että lapsi ei hikoile vällyjen alla.

Nesteytys ja ravinto

Kuume lisää nesteen tarvetta ja altistaa nestehukalle.

Voit tarjota lapsellesi kylmää juotavaa. Yleensä vesi on paras janojuoma kuumeeseen. Energiatarpeen tyydyttämiseksi voit myös tarjota lapsellesi sokeroituja juomia. Ethän kuitenkaan tarjoa kofeiinipitoisia juomia, sillä nämä tunnetusti lisäävät nestehukkaa.

Kuumeinen lapsi voi syödä järkevissä määrin sitä, mitä hän normaalistikin söisi. Kuumeista lasta ei kuitenkaan tule pakottaa syömään, mikäli hänellä ei ole nälkä.

Leikkiminen on sallittua

Lapsesi ei tarvitse jäädä kuumeisena makoilemaan sänkyyn. Hän voi leikkiä ja liikkua sisätiloissa normaalisti. Muistathan kuitenkin, että kovaa rasitusta ja urheilua ei tule harrastaa kuumeisena.

Älä vie lasta ulos kuumeisena

Kuumeisen lapsen vieminen ulos ei ole suositeltua. Kuitenkin päiväunet ulkona voi olla hyvä ajatus. Myös kauppareissu rattaissa on sallittua, kunhan vaatetus on sopiva.

Miten alentaa kuumetta lapsella?

Kuumelääkkeiden käyttö on turvallista, ja suositeltua mikäli lapsella on kuumetta yli 38.5 °C.

Yleisimpiä kuumeenalennuslääkkeitä ovat parasetamoli, ibuprofeeni ja naprokseeni. Nämä alentavat tyypillisesti kuumetta noin 0.5 °C – 1.5 °C asteella.

Kuumelääkkeet eivät hidasta paranemista tai vastustuskyvyn muodostumista. Eli mitään estettä niiden käyttöön ei ole lievemmässäkään kuumeessa, mikäli lapsella on epämukava olo.

Tulehduskipulääkkeiden käyttö vähentää yleisiä kuumeeseen liittyviä oireita, kuten kurkkukipua, lihassärkyä ja epämiellyttävää oloa. Näitä voi kuitenkin olla vaikea todeta etenkin pienillä lapsilla. Kuumeiselle lapselle tulehduskipulääkkeet voivatkin tuoda suuren helpotuksen myös näiden oireiden lievitykseen.

Annathan kuumetta alentavaa lääkettä aina suositusten mukaisesti. Liian varovainen annostelu ei ole hyvä idea, sillä etenkin parasetamoli toimii vain mikäli sitä annetaan painon mukaisesti oikea annos.

Parasetamoli

Suomessa yleisimmin käytetty kuumeenalennuslääke on parasetamoli.

Parasetamolia voidaan antaa turvallisesti yli kolmen kuukauden ikäisille lapsille. Parasetamolin vaikutusaika on noin 6 tuntia.

Valmistajat suosittelevat 15mg annostusta per painokilo 1-3 kertaa vuorokaudessa. Esimerkiksi 10-kiloiselle lapselle voi antaa 150mg parasetamolia 1-3 kertaa vuorokaudessa.

Ibuprofeeni

Toinen yleinen kuumeenalennuslääke on ibuprofeeni.

Ibuprofeenia voi myös antaa turvallisesti yli kolmikuukautiselle lapselle. Ibuprofeenin vaikutusaika on noin 6 tuntia.

Yleinen suositus on 10mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 10-kiloinen lapsi voi ottaa ibuprofeenia 100mg 1-3 kertaa vuorokaudessa.

Naprokseeni

Yli vuodenikäisille lapsille voidaan antaa myös naprokseenia kuumeen alentamiseksi.

Naprokseenilla on pitkä 12 tunnin vaikutusaika. Suositeltu annostelu on 5mg painokiloa kohti 1-2 kertaa vuorokaudessa.

Esimerkiksi 20-kiloinen lapsi voi ottaa 100mg naprokseenia 1-2 kertaa vuorokaudessa.

Milloin lääkäriin?

Mikäli lapsi on hyväkuntoinen, ja osoittaa selviä flunssan oireita, voidaan tilannetta seurata kotona muutaman päivän ajan.

Olennaista on siis tarkkailla lapsen yleisvointia. Jos lapsi on selvästi poikkeuksellisen väsynyt tai sairaan oloinen, on lääkärikäynti aiheellista jo ensimmäisenä kuumepäivänä.

Epäselkeissä tilanteissa on hyvä pelata varman päälle, ja konsultoida lääkäriä. Voit esimerkiksi varata vaivattoman etävastaanoton Lastentohtorilta. Etävastaanotolla Lastentohtori arvioi lapsesi kunnon ja hoidon tarpeen.

Tässä vielä lopuksi muutamia tyypillisiä tilanteita, jolloin tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle:

  • Alle 3kk ikäiselle lapselle nousee yli 38:n asteen kuume.
  • Lapselle nousee yli 40:n asteen kuume.
  • Kuumeisella lapsella esiintyy kovaa päänsärkyä, vatsakipuja, virtsavaivoja tai korvasärkyä.
  • Kuumeinen lapsi on poikkeuksellisen oloinen, kuten sekava.
  • Kuumeisella lapsella esiintyy mustelmia tai punaisia pisteitä iholla.
  • Kuumeinen lapsi ontuu.
  • Kuumeisen lapsen nivel turpoaa.
  • Kuumeinen lapsi juo poikkeuksellisen paljon sekä käy virtsaamassa tiheästi.
  • Kuumeisella lapsella esiintyy veriripulia.
  • Kuumeen syy on epäselvä.
  • Kuume on jatkunut yli viikon.
  • Lapsella esiintyy kuumetta muutaman viikon välein ilman selkeitä muita oireita.

Lähdeluettelo

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest